fbpx
2023.01.01. - 2023.12.31.

Erdőfürdőzés

Mi is valójában az erdőfürdő?

Vízzel telt dézsában fürdőzés egy erdő közepén? Meditáció vagy természetismereti terepgyakorlat? Netán elvonulás a világtól? Nos, az erdőfürdő egy különleges, nagyon tudatos, végtelenül lassú és teljesen csendes séta a fák között – legyenek azok egy erdőben vagy egy parkban -, amin az érzékszerveink vezetnek minket. Cél a látásból, hallásból, tapintásból, szaglásból és ízlelésből keletkező, örömmel, áhítattal, rácsodálkozással való kapcsolódás az erdőhöz, a fákhoz. Miközben szelíden szemlélődünk és hallgatagon – telefon lenémítva! – sétálunk, folyamatosan és tudatosan lélegzünk, előbb-utóbb lelassulunk, elcsendesedünk, figyelmünk a minket körülvevő fákra fordul. Megmerítkezünk az erdő esszenciális erejében, a fák által kibocsátott esszenciális illóolajok, a fitoncidok párájában. Megérezzük az erdei talaj, a hajnali eső illatát és az erdei levegőben lévő negatív töltésű ionok energizáló és frissítő hatását. Kinyitogatjuk érzékszerveinket az erdő felé, rácsodálkozunk, gyönyörködve szemlélődünk, elmélyülten hallgatózunk. Ilyenkor teljesen jelen vagyunk, kikapcsolunk a hétköznapokból, a természet részévé válunk.

Hogyan gyógyít az erdőfürdő? 

Japán tudósok az utóbbi évtizedekben komoly orvosi kutatásokkal bebizonyították, hogy az erdőfürdő – japán nevén sinrin yoku – során csökken a vérnyomás, a stresszhormonok szintje és a pulzus. A fitoncidok megnövelik a szervezet immunválaszát a vírusok és a daganatos megbetegedések ellen, nő az alvásidő, fokozódik a szervezet relaxáltsága és növekszik az általános jóllét érzése. Egy erdei séta nem tűnik rendkívülinek, ám jótékony hatásai mindenképpen annak számítanak. Fontos kutatási eredmény, hogy a megfelelően végzett erdőfürdő utáni jótékony hatások hosszabb távra, akár 1-2 hétre is megmaradnak.

Hol lehet erdőfürdőzni Sárváron?

Sárvár és környéke igazán bővelkedik a szép parkokban és erdőkben, gondoljunk csak az arborétumra, a Várparkra, a Farkas-erdőre, a Kiránduló-erdőre, Bajtira vagy a Szatmár-erdőre. Bármelyikben megtalálhatjuk kedvenc erdőfürdő terepünket.  A legjobb, ha egy már jól ismert parkot vagy erdőrészt választunk, ahol saját tempónkban és az előbb-utóbb a gyakorlatban kialakuló saját erdőfürdős módszereinkkel merítkezünk meg az erdő immunerősítő, egészségmegőrző erejében.

 

Hasznos tippek az erdőfürdőzéshez:

  • erdőfürdőzéshez könnyű terepet válasszunk
  • tudatosan lélegezzünk, lassan és mélyen, a légzés a legfontosabb erdőfürdő gyakorlat
  • csigatempóban haladjunk, óránként 1 km-nél ne tegyünk meg többet
  • gyakran álljunk meg, üljünk le egy padra, relaxáljunk csukott szemmel
  • a fatörzs érintésével, átölelésével levezethetjük a bennünk lévő feszültséget, kvázi „földeljük” magunkat a legtermészetesebb módon.
  • maradjunk csendben, erdőfürdőzés közben felesleges a beszélgetés, mert elvész a lényeg

sarvar.hu

Foglaljátok le szállásotokat all inclusive ellátással, és fedezzétek fel Sárvárt szállodánk kényelméből!

Tovább a szobafoglalásra

 

 

Milyen programok érdeklik?