fbpx

Engedd, hogy Sárvár hangjai elűzzék a hétköznapi stresszt!

2019. szept 19.

Nemzetközi kutatási eredményekre alapozva online stresszűző szolgáltatást indított a sárvári TDM. Különféle, megnyugtató atmoszféra hangokat gyűjtöttek össze egy online felületen, így igyekeznek segíteni azoknak, akiknek nincs idejük elutazni a fürdővárosba, de szükségük lenne a hétköznapi feszültség hatékony feloldására.

Haller Ferenc, a Sárvár Tourist & TDM Nonprofit Kft. ügyvezetőjének elmondása szerint az utóbbi időben több nemzetközi tanulmány is készült, ami azt igazolja, hogy a felvételről lejátszott erdei hangok képesek csökkenteni a hétköznapi feszültséget. Már egy rövid ideig tartó koncentrált relaxáció elegendő ahhoz, hogy sikerüljön feszültségmentes állapotba kerülni. A National Trust kutatása során tapasztaltak szerint azok például, akik ilyen felvételeket hallgattak, már egy perc eltelte után 30 százalékkal nyugodtabbnak érezték magukat, mint a “villámrelaxálás” előtt – idézte a kutatási eredményeket a szakember.

Ráadásul az is bebizonyosodott, hogy az atmoszféra hangok jóval pihentetőbbek, mint a klasszikus relaxációs zenék. Mindez a szakértők szerint egyébként részben evolúciós folyamatokra vezethető vissza. Hiszen elemi igényünk van arra, hogy olyan természetes környezet vegyen körbe minket, mint például az erdő. Ha pedig erdei hangokat hallgatunk, önkéntelenül megnyugtató érzés kerít minket a hatalmába.

A sárvári TDM ezeket a kutatási eredményeket és a szakértői tapasztalatokat hasznosítva hozott létre egy olyan felületet, ahol a fürdővárosban is hallható atmoszféra hangokat lehet lejátszani. Így az ezeket meghallgató felhasználók – Sárvár segítségével – úgy töltődhetnek fel, hogy valójában nincsenek is ott a helyszínen.

A TDM ügyvezetője mindezekhez hozzátette: a szolgáltatás nem titkolt célja az is, hogy megismertessék Sárvárt a hétköznapi stressz gyors elűzésére igényt tartókkal. Illetve eljuttassák az érdeklődőkhöz azt az üzenetet, miszerint Sárvár ideális helyszín ahhoz, hogy a dolgos napok után – akár ilyenkor, ősszel – hatékonyan töltődjenek fel. A felületen meghallgatható őszi madárcsiregés, őszi szellő, pezsgőfürdő és szökőkút csobogása, de még kandalló tüzének pattogása is. Sőt, mindezek mellett megnyugtató, hosszú ki- és belégzést segítő irányító üzenetek is megjelennek a kijelzőn – avatott be a részletekbe Haller Ferenc.

A felület a sarvariwellness.hu oldalon érhető el.