fbpx
2020.01.31.

Hogyan éljük túl a 16. századot?

Sárvár hagyományaihoz tartozik, hogy minden évben, január utolsó napján a város megemlékezik az itt elhunyt Tinódi Lantos Sebestyénről. A megemlékezés részeként a török elleni küzdelem mélyére ásunk.

Ahogy ma, úgy régen is az információ az élet fontos része volt. Tinódi Sebestyén maga ment a hírek után, hogy megfelelő helyen és időben továbbadja azokat. Rímekbe szedve, énekelve, miközben lantján pengette a megfelelő dallamot. Ma már tudjuk, hogy értesülései pontosak voltak. Olyannyira, hogy azt is elhisszük neki, amit egyedüliként csak ő örökített meg. Sőt, az egri vár modernkori rekonstrukciójánál is felhasználtuk munkáját.

A Nádasdy-vár dísztermében Takács Zoltán Bálint történész, a Nádasdy Kulturális Központ igazgatója tart előadást, melynek címe: Hogyan éljük túl a 16. századot? Az előadás során megismerhetjük a kortársak véleményét a vitézségről, az ellenségről, önmagukról. Bepillantást nyerhetünk a korszak gondolkodásába, de megtudhatjuk, mit gondoltak arról, miért is harcolnak szinte nap mint nap a végvárakon.

Helyszín:
Nádasdy Ferenc Múzeum

Időpont:
2020. január 31. péntek 18:00

A belépés díjtalan.

Milyen programok érdeklik?